Site icon Totul despre sarcina

Cum imi dau seama ca a inceput travaliul ?

Contractia uterina reprezinta senzatia de burtica intarita ce poti sa o simti incepand cu trimestrul doi de sarcina. Contractiile vor fi initial neregulate si nedureroase si de scurta durata si pot fi simtite sub diverse forma pornind de la o presiune pelvina,crampe menstruale si inclusiv dureri de spate periodice.

In momentul in care ai ajuns la termen, contractiile cresc in durata si devin mai frecvente si mai ordonate, fiind comparabile cu crampele menstruale. Durerea resimtita poate sa porneasca de la nivelul spatelui si de la nivelul burtici de sus in jos si nu dispare sub nici o forma indferent daca schimbi pozitia sau faci miscare. Daca ai ajuns deja la 37 de saptamani, poti sa fi linistita si echilibrata caci bebelusul tau este la termen si a scapat de perioada de prematuritate.

Initial contractiile vor fi scurte, in jur de 15 secunde dar pe parcursul orelor vor devenii din ce in ce mai lungi si mai puternice si nu se vor mai oprii. In momentul in care ai simtit ca burtica se intareste si se relaxeaza si iar se intareste si se relaxeaza si nu se mai opreste , urmatorul pas este sa le monitorizezi cat dureaza si la cate minute apar. In momentul in care, timp de 1 ora ai minim 3-4 contractii care dureaza cel putin 20-30 de secunde si nu se mai raresc insemna ca travaliul a inceput si incetul cu incetul trebuie sa mergi spre spital.

Atentie exista posibilitate ca, dupa 37 de saptamani, sa ti se rupa apa fara sa fie prezenta nici o contractie si se manifesta ca un lichid incolor ce se scurge in permanenta pe picioare si nu se mai opreste indiferent in ce pozitie stai. Nu te speria, nu exista ideea ca bebelusl va ramane pe uscat, el se hraneste prin cordonul ombilical si nu prin lichidul amniotic asa ca nu te panica, incetul cu incetul iti vei lua bagajul de maternitate si te vei indrepta spre spital.

Exit mobile version