Bebe

Arata normal bebelusul meu?

Din momentul in care s-a nascut, bebelusul este preluat de medicul neonatolog si investigat, curatat, testat privind reflexele si verificat daca exista  malformatie vizibila. Dupa aceea va fi cantarit si masurat, avand o greutate medie intre 2800 g si 4000 g si cu o lungime intre 47 si 54 cm.

Bebelusul tau prezinta o piele usor rozalie, moale si catifelata acoperita cu resturi de secretii alibicioase numite vernix caseosa  si in acelasi timp vei simti un par fin numit lanugo atunci cand vei mangaia pielea.

Parul este de culoare inchisa dar nu trebuie sa te sperii caci exista si bebelusi care se nasc cu foarte putin par, ce va creste pe parcursul urmatoarelor luni. Unghiile sunt prezente atat la maini cat si la picioare, uneori putand chiar sa depaseasca degetele si sa se zgariie cu ele, de accea unele mamici pun manusi dar este recomandabil sa incercati sa le scurtati pentru a nu se rani.

La nivelul fetei, in primele zile dupa nastere, ochisorii vor fi mai mult inchisi si usor umflati la nivelul pleoapelor. In acelasi timp, nou nascutul va evita destul de mult lumina puternica si nu trebuie expus direct in sursa de lumina. Nasul va fi usor turtit si poate uneori modificat din cauza pozitiei fetale dar isi va revenii in urmatoarele 14 zile.

Exista anumite semne la nivel genital dar si la nivelul glandei mamare, aparute datorita hormonilor mamei ce trec in sangele nou nascutului, cum ar fi:

– umflarea mameloanelor, mai mult la fetite si mai putin la baieti datorita influentei hormonilor materni-atentie, nu trebuie stranse sau stoarse caci veti favoriza infectia-este suficient o curatire zilnica cu comprese sterile;

– secretie vaginala si foarte rar sangerare vaginala.

Nou nascutul sanatos va avea un tonus bun, viguros, va da in permanenta din manute si picioruse si in acelasi timp cand ii va fi foame va suge destul de puternic ca sa se faca simtit de proaspata mamica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *