Trimestrul II de sarcina

De ce am nasul infundat?

Exista posibilitatea ca, incepand cu saptamanile 18-20 de sarcina, sa simti mai mereu senzatia de nas infundat si o iritatie permanenta la respiratie, simptome pe care inainte de sarcina nu le aveai.

Nu te speria, este ceva absolut normal si afecteza cam 20% din gravide si se numeste rinita de sarcina. In primul rand, trebuie exclusa ideea de a face alergia la ceva din interiorul casei cum ar fi un animal recent adus, o floare proaspat primita sau un detergent nou folosit. Daca aceste lucruri nu exista si nu te stii a a fi alergica la ceva, de vina sunt hormonii de sarcina si in special estrogenii si progesteronul de determina o inflamatie a mucosei din nas si in acelasi timp stimuleaza glandele nazale sa secrete mai mult, aparand senzatia permanenta de nas ce curge.

Ce poti face pentru a evita acest lucru?

  • sa incerci sa curati mereu nasul si sa il sufli dar cu miscari blande caci exista posibilitatea ca, atunci cand sufli foarte tare sa sangerezi pe nas datorita faptului ca vasele de sange sunt mai inflamate.
  • sa folosesti apa de mare pentru care nu ai nici o contraindicatie
  • atunci cand dormi sa folosesti o perna pe care sa te ridici un pic pentru a impiedeca secretiile sa se acumuleze in nas si in gat si pentru a evita sforaitul
  • activitatea fizica moderata ajuta la reglarea secretiei din nas
  • poti sa folosesti inclusiv bai de abur ce functioneaza la unele gravide si desfunda nasul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *