Trimestrul I de sarcina

Ce este placenta?

Placenta reprezinta un organ remarcabil ce face legatura intre mama si bebelus, la nivelul uterului si actioneaza ca un filtru ce separa din sangele mamei substantele nutritive si oxigenul si prin intermediul cordonului ombilical le transporta la fat. In acelasi timp, de la nivel fetal catre sangele mamei se transporta toate rezidurile pentru a se putea elimina in exteriorul corpului.

Se formeaza de la inceputul sarcinii prin implantare la nivelul cavitatii uterine si se definitiveaza undeva in jur de 12 saptamani, cand incepe sa secrete hormonii necesarii sarcinii in lunile urmatoare preluand activitatea ovarului. Trebuie stiut faptul ca orice dezvoltare anormala a placentei poate sa influenteze intr-un mod negativ evolutia sarcinii.

In functie de pozitia avuta la nivelul uterului, poate sa fie o implantare normala sau o implantare joasa ce acopera partial sau total orificiul colului uterin, purtand denumirea de placenta praevia partiala sau centrala, pozitie ce poate determina o sangerare permanenta minima si uneori chiar abundenta pe parcursul sarcinii.

In timpul nasterii, dupa expulzia fatului urmatoarea etapa numita a treia etapa a nasterii consta in eliminare placentei la nivel vaginal si expulzia in afara corpului. La termen placenta normala cantareste intre 400-600 grame, diametrul fiind de 16-22 cm, iar grosimea de aproximativ 3-4 cm si in functie de aspectul ei, se pot vedea daca au existat anumite probleme pe sarcina.