Sarcina, sarcina extrauterina

Cum se trateaza sarcina extrauterina?

Trebuie stiut faptul ca o sarcina extrauterina nu se poate muta in uter , indiferent de localizare si atunci ca avea nevoie intotdeauna de tratament

Exista mai multe feluri de a trata :

-medicamentos-cel mai folosit este metotrexatul, care are rolul de a opri celulele din dezvoltare, ceea ce inseamna absorbitia sarcinii. Administrarea metotrexatului depinde de protocolul fiecarui spital, fiind  administrat de obicei injectabil, intr-o singura doza, daca pacienta se incadreaza in anumite conditii necesare de dimensiune si varsta de sarcina.In urmatoarele 3-5 saptamani de la administrare,sarcina este absorbita de organism treptat, nefiind necesara indepartarea trompei uterine.Trebuie stiut faptul ca exista si efecte adverse  precu,: greata si  voma, diareea, senzatie de lesin sau ameteala.

-interventia chirurgicala-este necesara , mai ales in caz de urgenta dar si in momentul in care pacineta nu se incadreaza la criteriile de administrare a metrotrexatului.

-interventie clasica-se efectueaza in special pe urgenta si consta in efectuare unui taieturi la nivelul abdomenului prin care se patrunde in abdomen se cauta zona sangeranda la nivelul trompei. Se  practica excizia bucatii de trompa denumita medical salpingectomie stanga sau dreapta, excizia unei bucatii din ovar daca este localizata la nivel ovarian sau chiar a ovarului intreg, in situatii extrem de rare.

-interventie laparoscopica-nu presupune o taietura pe burta , este minim invaziva si are o recuparea mult mai rapida dar  nu se efectueaza pe urgenta, fiind planificata in urma depistarii unei sarcinii extaruterine fara sangerare.

Trebuie inteles faptul ca indiferent de tipul de interventie efectuat exista o mare posibilitate ca trompa uterina sa nu poate sa fie salvata din cauza modului de pozitionare a sacului gestational, desi orice procedura chirurgicala se efectueaza pe principiul de a elimina cat mai putin tesut posibil.