Lehuzia

Cum ma ingrijesc dupa nasterea naturala?

In primul rand, trebuie sa sti ca vei sta in spital intre 2 si 4 zile in functie de atat de modul in care te simti tu dupa nastere dar si de evolutia nou nascutului.

Imediat dupa expulzia placentei, uterul incepe sa se contracte astfel incat in prima zi dupa nastere, fundul uterului se palpeaza la nivelul buricului si va coborii in fiecare zi cu 1-2 cm. In ziua a 10 dupa nastere se afla la nivelul simfizei pubiene.

Pe parcursul celor 6 saptamani vei avea sangerari numite lohii cu miros foarte fad, sters ce trebuie verificat in fiecare zi sa fie la fel. Orice miors puternic sau ciudat al lohiilor este un semn de intrebare privind o posibila infectie si trebuie anuntat medicul obstetrician.

La nivelul plagii de epiziotomie,daca s-a facut,vei simtii niste mici intepaturi, durere sau jena la nivelul cusaturii.Intotdeauna te vei spala cu apa calda si sapun antibacterian si vei avea mare atentie, ca atunci cand pui mana la cusatura, sa fi mereu spalata si curata. Atentie, prezenta de microbi la nivelul cusaturii va provoca o reactie de de roseata, umflatura, durere si uneori chiar puroi in functie de microbul cu care a fost contaminat. Firele de la nivelul perineului sunt resorbabile si se scot in functie de timpul pe care vi-l recomanda medicul.

Tranzitul intestinal si urinar va revenii in 3 zile la normal.Trebuie sa ai o dieta care sa nu te constipe pentru a evita sa iti fortezi sutura de la perineu atunci cand vei incerca sa ai tranzit intestinal. Este recomandat ca de fiecare data cand te duci la toaleta sa efecuezi o toaleta genitala corecta pentru a evita contaminarea cu microbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *