Trimestrul II de sarcina

De ce ma doare burtica?

In trimestrul II de sarcina durerile de burtica pot sa apara in primul rand datorita cresterii in volum a burticii si disconfortului asociat dar in acelasi timp pot sa apara si miscarile fetale, pe care initial multe gravide le confunda cu dureri de burtica .

Cele mai frecvente dureri si cu o importanta mai scazuta sunt acelasi ca in trimestrul intai numai ca intensitatea lor va fi mai crescuta datorita burticii mai mari.

Cele mai frecvente dureri de burtica in trimestrul doi de sarcina se pot asocia cu:

  • Gazele si  balonarea sunt des intalnite in timpul sarcinii din cauza faptului ca hormonii de sarcina fac ca stomacul sa aiba o digestie incetinita, precum si din cauza faptului ca volumului uterului apasa asupra stomacului si intestinelor si atunci tot tranzitul intestinal este incetinit.
  • Constipatia este generata de cantitatiile de hormoni crescute ce determina incetinirea procesului de transport a alimentelor prin intestine si in acealsi timp uterul creste in volum si apasa pe rect, producand un disconfort generalizat.
  • Infectia urinara denumita cistita daca este localizata la nivelul vezicii urinare. Durerea in zona pelvina, senzatia de presiune sau usturime la urinare pot fi semnele unei infectii urinare care ar trebui sa te faca sa consulti medicul obstetrician. Daca nu sunt detectate in timp util prin SUMAR DE URINA SI UROCULTURA infectiile urinare pot afecta rinichii si la o varsta de sarcina mai mare pot induce inclusiv travaliu precoce. In momentul in care, pe langa aceste simptome, mai apare si febra sau frisoane asociate cu dureri pe lateral stanga sau dreapta si chiar o culoare mai rosie a urinii trebuie mers de urgenta la consult caci inseamna ca infectia urinara se complica si la nivelul rinichilor.
  • Durerea de ligament rotund se manifesta ca o senzatie scurta, intensa asemanatoare unui junghi pe care o poti simti pe o singura parte sau pe ambele parti la nivelul burtici  inferior sau la nivelul zonei inghinale. In mod normal durerea incepe in trimestrul 2 de sarcina, ca urmare a intinderii si ingrosarii ligamentelor, ce sunt ca niste sfori, care sustin uterul in continua crestere, si pot fi mai accentuate atunci cand iti schimbi pozitia corpului, cum ar fi atunci cand cobori din pat sau faci miscari bruste.

Avortul spontan reprezinta evacuarea spontana a sarcinii in primele 28 de saptamani de sarcina si cel mai frecvent debuteaza cu usoare dureri de burtica, ce pot fi din ce in ce  mai puternice. Daca aceste dureri persista se vor simti ca si cum burta se intareste ca o piatra  si la un moment pot sa apara initial scurgerile rosiatice sau chiar sangerarile vaginale abundente. Senzatia de durerea poate fi initial usoara si in cateva ore poate devenii moderata si chiar severa la nivelul burtii, spatelui si poate uneori si  la nivelul bazinului putand fi asociata (dar nu e obligatoriu) cu sangerare vaginala in cantitate crescuta. Debutul  sangerarii  nu este niciodata la fel, initial poate fi cateva picaturi  si in cateva ore poate devenii severa fiind asociata cu durerea perceputa sub  forma de crampe menstruale sub burtica.

Daca prezinti acest tip de simptome trebuie mers de urgenta la spital, caci exista posibilitatea, desi sansele sunt mici, ca prin aplicarea unui tratament intensiv sa se opreseaca evolutia unui avort spontan.

O alta cauza destul de frecventa sunt contractiile Braxton-Hicks sunt considerate contractii fiziologice  si uneori, dupa 20 de saptamani de sarcina poti incepe sa observi cum burtica se intareste, fara un motiv anume, din cand in cand, fara sa simti durere sau alt disconfort. Uneori impreuna cu aceste contractii se pot asocia si dureri de spate, combinatie ce reprezinta un semnal de alarma. Daca aceste contractii incep sa fie din ce in ce mai dese si apare o senzatie de presiune total necunoscuta la nivel pelvin trebuie mers urgent la medic, pentru a primi un tratament ce uneori reuseste sa opreasca aceste semne ce pot duce la un avort de trimestrul II.

Cum pot sa imi amelirorez durerile de burtica?

  • puteti face o baie calduta pentru a relaxa musculatura
  • puteti sa folositi o sticla de apa calda sa o puneti pe burtica
  • incercati sa aveti o alimentatie corespunzatoare sa nu fiti constipata
  • incercati sa faceti miscare usoara si sa va schimbati pozitia