Lehuzia

Cum ma ingrijesc dupa nasterea prin operatie cezariana?

In primul rand, trebuie sa intelegi faptul ca operatia cezariana inseamna un mare efort pentru organismul tau si este posibil ca recuperarea sa fie destul de grea datorita senzatiei permanente de oboseala si durerilor de burta prezente.

Dupa nasterea prin operatie cezariana, se recomanda sa te ridici din pat si sa te mobilizezi cat mai repede posibil dupa ce ai inceput sa iti simti picioarele dar si in functie de indicatiile medicului curant pentru a evita formarea de cheaguri de sange la nivelul vaselor.

Vei fi invatata si sfatuita cum sa iti cureti sutura de la nivelul abdomenului  in functie de protocoalele maternitatii in care vei naste dar regula de baza ramane faptul ca, indiferent ce urmeaza sa faci la nivelul operatiei, te vei spala mereu pe maini inainte de a aplica orice substanta sau de a te sterge cu o compresa sterila! Iti vei schimba foarte des lenjeria intima dar si lenjeria de pat pentru e evita orice posibila contaminare cu microbi.

Incepand cu ziua a 5-7 vei putea sa iti faci dus dar nu vei insista la nivelul operatiei, dupa care te vei tampona usor cu un prosop curat de bumbac si vei aplica comprese sterile. Nu ai voie sa faci baie in cada, datorita faptului ca apa fierbinte poate sa iti produca o sangerare puternica si posibil sa iti  vina senzatia de ameteala. Iti vei face toaleta vaginala zilnica cu apa si sapun antibacterian si vei  urmarii ca aspectul si mirosul lohiilor (scrugerilor vaginale) sa fie la fel, fara alte modifcari prezente.

Medicul tau te va sfatui ce medicamente poti lua impotriva durerii pentru contractiile si durerile de la nivelul cicatriciei compatibilie cu alapatarea.

Trebuie sa sti ca tranzitul intestinal si cel urinar va revenii la normal un pic mai greu fata de nasterea naturala, in jur de 5-7 zile si este posibil ca medicul tau sa iti indice supozitor sau chiar laxativ pentru a stimula efectuare scaunului inainte de externarea din spital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *