Trimestrul II de sarcina

Miscarile bebelusului

Pana la 13 saptamani si 6 zile, considerate a fi in trimestrul intai, fatul ajunge sa aiba o greutate de aproximativ 80 g, este complet format si misca in uter in permanenta, respectand perioadele de somn specifice. In aceasta perioada, este posibil sa simti la nivelul burticii tot felul de senzatii asemanatoare crampelor sau mici intepaturi asociate balonarii sau constipatiei pe care unele gravide le asociaza cu miscarile fetale dar nu sunt, caci fatul este mult prea mic pentru a-l simti.

In acealasi timp, trebuie inteles faptul ca in uter, fatul se misca in permanenta, isi intinde mainile si picioarele dar gravida nu il simte decat in jur de 20 de saptamani de sarcina cand greutate fetala ajunge in jur de 300-400 g si poate fi perceput si de mama dar nu in permanenta. Daca greutatea de la care pornesti te incadreaza la supraponderalitate sau obeza, vei simti miscarile fetale mult mai tarziu in functie de stratul de grasime de la nivelul abdomenului.

Incepand cu saptamana de 24-26 de sarcina fatul va fi simtit in fiecare zi si vei constata faptul ca respecta oarecum un program de miscari/repaus cu care gravida se va invata. Miscarile vor fi percepute inital ca niste intepaturi apoi ca niste rotiri si abia in trimestrul III de sarcina ca niste lovituri. Monitorizarea miscarilor fetale trebuie realizata abia dupa 30 de saptamani si are la baza faptul ca fiecare fat are un program specific pe care trebuie sa il respecte si, in acelasi timp, trebuie tinut cont de faptul ca va reactiona la zgomote sau la emotiile tale si va sta linistita atunci cand nu ai mancat de o perioada mare de timp.