Sarcina

Cand imi fac testul de sarcina?

Afla tot ce ai nevoie pe site-ul Donna Medical

Este cunoscut faptul ca exista o mare varietate a testelor de sarcina disponibile in farmacii si cu diferite promisiuni de depistare a sarcinii foarte devreme, chiar in prima zi de absenta a menstruatiei dar nu este cunoscut faptul ca gradul de detectie e variabil.

Recomandabil este faptul ca testul de sarcina trebuie facut la MINIM 7 zile de cand ar fi trebuit sa debuteze ciclul menstrual, perioada de absenta a menstruatiei numindu-se amenoree si doar atunci gradul de detectie al sarcinii este intr-un procent crescut.

Testele de sarcina au instructiunile scrise, dar pot fi diferite, asa ca citeste-le cu atentie inainte de a face testul, deoarece difera de la o firma la alta. Valabil pentru multe teste, doar trebuie picurate cateva picaturi din jetul de urina intr-o zona a testului, in cazul altora, este necesara introducerea testului intr-o proba de urina, intr-un recipient curat, pentru cinci pana la zece secunde. Apoi trebuie asteptat cateva minute. Posibil sa fie cea mai lunga asteptare din viata ta!

Interpretarea testului poate fi diferita, de asemenea, in functie de modul de care a fost efectuat, fiecare test de sarcina avand un interval de timp precizat in care trebuie citit pentru ca rezultatul sa fie corect. Timpul mediu de citire este in jur de 5-10 minute, orice modificare dupa 10 minute nefiind relevanta. Rezultatul testului poate sa fie sub forma semnului plus sau minus, fie ca una sau doua linii sau ca o modificare a culorii, in functie de tipul de test. Nu are importanta cat de stearsa este acea linie – indiferent daca este pronuntata sau stearsa, prezenta ei inseamna un rezultat pozitiv.

La fiecare test exista si linia sau simbolul de control care ne arata daca testul este bun sau nu. Daca nu apare acel semn de control, testul nu este bun.

Daca testul a fost facut la minim 7 zile de la data in care ar fi trebuit sa vina menstruatia si a iesit negativ si totusi exista semne de sarcina prezente, se poate efectuta o analiza din sange ce măsoară nivelul hormonului HCG – gonadotropină corionică umană, hormon ce este eliberat de organismul unei femei însărcinate. Hormonul bHCG este prezent atat  în sânge dar si și în urină și poate fi identificat la 10-14 zile de la concepție. HGC este principalul hormon al sarcinii deoarece este secretat de către celulele ce formează inclusiv placenta si o valoare peste 5UI/ml confirma prezenta unei sarcini.