Ingrijire nou nascut

Somnul bebelusului

Vei observa faptul ca, in primele zile dupa nastere, bebelusul tau pare ca doarme tot timpul, neavand inca un program bine reglat, avand perioade de somn ce adunate pot sa cumuleze 16-18 ore in primele 2-3 saptamani de viata. Trebuie stiut faptul ca in perioada in care icterul este prezent, toti bebelusii vor fi mai somnolenti dar isi vor revenii pe parcursul urmatoarelor saptamani.

In primul rand, cand vei ajunge acasa, trebuie sa iti instalezi nou nascutul intr-o camera calduroasa si linistita in care sa aiba patutul lui in care sa doarma singur sau maxim cu mama si in acelasi timp sa nu fie o camera izolata, pentru a putea fi auzit plansetul.

Dupa primele 7-10 zile, perioadele de somn scad in durata de la 3-4 ore la 2-3 ore si incep sa alterneze  cu perioade de veghe si cu perioade de somn superficial, in care pot sa se strambe sau sa faca diferite gesturi ce poate initial te vor speria. E foarte important sa nu iti trezesti bebelusul ci doar sa il urmaresti, pentru a putea depista eventual o problema anormala.

Cu fiecare saptamana de viata, orele de somn din timpul zilei se reduc si devin din ce in ce mai grupate iar orele de noapte vor fi in functie de programul de alaptatare ce se va face la cerere. Perioadele de veghe vor fi din ce in mai lungi si incetul cu incetul sub supravegherea ta isi va face un program cat de cat ordonat.

Este de o importanta deosebita sa intelegi ca trebuie sa ii respecti propriul ritm al bebelusului tau astfel incat atat orarul meselor, baita  si toate celalalte activitati trebuie fixate in jurul orelor de somn si de veghe.

In acelasi timp, exista nou nascuti care pot sa doarma inca din prima luna cel putin 4-6 ore si pot sa rateze orele de masa dar nu trebuie sa te ingrijorezi ci sa astepti sa alaptezi la cerere, in momentul in care se va trezii bebelusul.

Tulburarile de somn asociate nou nascutului dar care nu prezinta alte stari nervoase, nu prezinta nici o semnificatie patologica si nu trebuie sa iti faci griji, ci doar sa urmaresti evolutia somnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *