Sanatatea dentara

Sanatatea dentara in timpul sarcinii

1. INAINTE DE A RAMANE INSARCINATA

In momentul in care ati luat decizia de a planifica o viitoare sarcina , va trebuii sa va faceti o serie de analize complete atat dumneavoastra cat si partenerul.Rolul acestor investigatii este de a trata eventualele probleme de sanatate descoperite inainte de e ramane insarcinata, mai ales tinand cont de faptul ca in primul trimestru de sarcina nu este recomandat nici un fel de tratament decat la urgenta majora.

Una dintre prioritatile dumneavoastra trebuie sa fie sanatatea dintilor pentru ca aproape orice  tratament dentar efectuat necesita anestezie ce se efectueaza cu mare precautie pe perioada sarcinii.In acelasi timp, chiar daca dumneavoastra considerati ca aspectul danturii este unul normal, cel care hotaraste acest lucru este medicul stomatolog, in urma unei vizite periodice facute.

In urma consultatiei de rutina este posibil sa aveti nevoie de investigatii sumplimentare cum ar fi o radiografie dentara sau alte tratamente ce nu se pot efectua in perioada celor 9 luni.Este posibil ca medicul stomatolog sa va recomande o igenizare completa a danturii, chiar daca aparent nu aveti nici o problema pentru a incerca sa previna anumite complicatii ce pot sa apara pe timpul sarcinii.

Atentie, trebuie stiut faptul ca o infectie dentara cu un anumit microb ,netratata la timp poate duce la raspandirea microbului in sange si poate chiar afecta dezvoltarea nou nascutului.

2. INGRIJIREA DENTARA  PE PERIOADA SARCINII

Rutina zilnica trebuie mentinuta si pe perioada sarcinii , cu spalarea pe dinti dimineata si seara dar cu anumite mici modificari:

-se va achizitiona o periuta de dinti moale, cat mai confortabila cu o dimensiune adaptata gurii dumneavoastra pentru a putea sa o controlati cat mai bine.Atentie la miscarile efectuate cu periuta caci va puteti provoca singura senzatia de greata si inclusiv de voma daca va veti atinge in locuri sensibile cum ar fi palatur dur (cunoscut ca cerul gurii).

-pasta de dinti pe care o folositi trebuie sa aiba o consistenta moale si un gust si inclusiv miros moderat ,pentru a nu va genera senzatia de greata.

-in cazul in care vomitati dimineata sau oricand dupa rutina zilnica, incercati sa folositi apa de grua dupa fiecare episod si mai putin periajul foarte abraziv.

Trebuie sa aveti o dieta echilibrata si sanatoasa, in care sa incercati sa reduceti la minim consumarea dulcurilor pentru a reduce posibiliatea aparitiei carilor, generata de depunerea substantelor zaharoase  pe suprafata dintelui.

In acelasi timp, nu uitati sa efectuati consultatie lunara la medicul stomatolog.Nu trebuie sa asteptati pana in ultima clipa, atunci cand apare o durere la nivelul dintilor sau o umflatura la nivelul obrazului ci trebuie sa va prezentati de urgenta pentru ca anumite afectiuni se pot trata in stadiul de inceput.

3. PROBELEME  DENTARE APARUTE IN SARCINA

Pe perioada celor 9 luni,organismul matern dispune de o cantitate de hormoni mult mai mare fata de restul vietii ceea ce duce la modifcari hormonale intense, printre care si modificari ale vaselor de sange la nivelul gingiilor dar si la nivelul cavitatii nazale ,cu o sensibilitatea crescuta la orice stimul prezent.

Vei obseva pe parcursul sarcinii, inca din primele 2 luni cel mai probabil faptul ca, daca te vei uita in oglinda, gingiile tale par mult mai rosii si umflate si sunt mult mai sensibilie fata de obicei.

GINGIVITA

Sangerarile gingivale reprezinta cea mai frecventa afectiune manifestata in proportie de 50-60% pe perioada sarcinii,incepand chiar de la 10 saptamani in sus.De obicei sangerarea apare la perirea dintilor dar uneori poate sa apara si in momentul in care mancati ceva mai tare sau mai dur.Dispare spontan in primele 14 zile dupa nastere.

PARODONTOZA

Este o afectiune mai putin cunoscuta si reprezinta inflamarea tesutului in care se dezvolta dintii ceea ce poate duce in timp la miscarea si deplasarea lor.Daca pe perioada sarcinii simtiti ca dintii dumneavostra sunt mult mobili trebuie sa consultati de urgenta un medic stomatolog pentru ca netratata, puteti sa ajungeti la o mobilitate excesiva si sa va pierdeti dantura.

CARIILE DENTARE

Pe perioada sarcinii,riscul de aparitie al cariilor este cam cu 20-25 % mai mare fata de restul perioadei cu o evolutie foarte rapida.In fiecare dimineata trebuie studiata dantura si in oglinda si daca constatati aparitia unui punct negru la suprafata dintilor sau o sensibilitate modificata a unui singur dinte va trebuii sa mergeti la control pentru a se intervenii in timp util.Din pacate, prezenta unor anumiti microbi in cavitatea bucala poate duce si la aparitia lui in sange si afectarea intrauterina a fatului in curs de dezvoltare.

SENSIBILITATEA DENTARA
Mai este cunoscuta in termeni medicali ca hiperestezia dentara si reprezinta prezenta unor dureri foarte intense la nivelul tuturor dintilor atunci cand intrati in contact cu diferiti stimuli. Cel mai frecvent, aceste dureri apar mai ales in contact cu senzatia rece dar si foarte fierbinte si uneori chiar la acru, dulce si foarte rar la sarat.

Ce e de facut? Nu exista tratamente minune , trebuie doar sa aveti rabdare si sa incercati sa evitati acei stimuli care va deranjeaza cat de mult puteti.Dupa ce veti naste, sensibilitatea va disparea spontan in primele 2-4 saptamani.

4.GINGIVITA IN SARCINA

Reprezinta cea mai frecventa afectiune a femeilor gravide, cu o manifestare in proportie de 50-60 % pe perioada sarcinii si se asociaza atat cu prezenta placii bacteriene la nivelul gingiilor dar si cu  modificarile hormonale prezente.

Prima modificare este caracterizata de umflarea si edematierea gingiilor, ce capata un aspect mult mai rosiatic fata de normal.Din acest moment , oricand in contact cu un obiect tare sau mai dur gingiile vor incepe sa sangereze si vor devenii  mult mai friabile iar in timp se pot chiar suprainfecta prin prezenta microbilor.

De obicei ,cel mai frecvent gravidele se prezinta la medicul stomatolog pentru aparitia unor sangerari gingivale in urma periajului dentar sau mai rar, dupa ce au mancat fructe mai tarii

In urma examinarii exista posibilitatea ca medicul stomatolog sa efectueze un periaj dentar sau sa nu  poate efectua acest lucru si sa va recomande anumite produse cum ar fi paste de dinti, apa de gura si inclusiv ata dentara pentru a realiza o curatare suplimentara a dintilor acasa la dumneavoastra.

Exista anumite masuri preventive pe care le puteti realiza si in cadrul casei dumneavoastra pentru a incerca prevenirea gingivitei:

  • periati dintii cu o periuta moale si confortabila care nu zgarie
  • folositi o pasta de dinti special conceputa pentru aceasta afectiune cu substante antibacteriene
  • folositi ata dentara petru a va putea curatii spatiile interdentare
  • renuntati la consumul de alcool si la fumat pentru ca va deterioreaza sanatatea gingiilor dar mai ales afecteaza si dezvoltarea intrauterina a fatului.