Trimestrul III de sarcina

Ce este hipertensiunea in sarcina si preeclampsia?

Cauze, simptome si complicatii ◉ Tratamentul 

Hipertensiunea de sarcina reprezinta cresterea valorii tensionale peste 140/90 mmHg oricand dupa 20 de saptamani de sarcina cu conditia ca gravida sa  nu se stie cu valori tensionale crescute inainte de sarcina.

In momentul in care, in urma consultului efectuat la medicul de familie, valorea tensiunii este mai mare de 140/90 mmHg si la nivelul gambelor si palmelor esti umflata trebuie anuntat medicul curant pentru a face niste analize mai detaliate si eventual pentru a incepe un tratament pentru a corecta tensiunea crescuta. Atentie, prima masura pe care trebuie sa o iei atunci cand ai valori crescute a tensiunii este sa renunti la sare complet atat cea pe care o folosesti la prepararea mancarii cat si la alimente sarate cum este branza sau mezelurile.

Din momentul in care tensiunea nu mai este controlata apare o afectiune numita preeclampsia ce reprezinta  o manifestare  medicala serioasa care poate afecta cresterea fatului precum si o parte din organe ale mamei: ficatul, rinichii, creierul si placenta in functie de valorile de tensiune si de timpul in care gravida nu a luat tratament.

Simptomele preeclampsiei sunt: umflarea fetei si in jurul ochilor, a mainilor si a picioarelor asociate cu dureri de cap si uneori chiar dureri la nivelul stomacului si in acelasi timp datorita aceastei retineri  de lichide apare o luarea rapida in greutate. In preeclampsia severa, toata partea superioara a abdomenului poate deveni dureroasa, poti avea tulburari de vedere cu senzatia de vedere dubla si acelasi timp apar si  dureri de cap sau greata si voma si trebuie mers de urgenta la spital pentru ca viata bebelusului si inclusiv a mamei sunt puse in pericol!

Pentru a incerca prevenirea hipertensiunii in sarcina trebuie respectate cateva reguli:

– evitarea excesului de kilograme acumulate in sarcina;

– activitate fizica moderata;

– evitarea mancarurilor sarate;