Sarcina

Cate kilograme pot sa iau?

A lua in greutate in sarcina este aproape inevitabil dar trebuie stiut faptul ca nu este absolut deloc nevoie sa mananci pentru doi sau sa mananci de doua ori mai mult decat de obicei. Solutia cea mai buna este de a avea un stil de viata sanatos si o dieta cat mai diversificata pentru a nu lua multe kilograme pe sarcina si pentru a revenii rapid dupa nastere.

Cate kilograme ar trebui sa iau in greutate in timpul sarcinii?

Nu exista o regula generala pentru toate femeile insarcinate. In functie de greutate pe care o aveai inainte  de a ramane gravida si raportata la inaltimea ta exista anumite limite stabilie de kilograme. Dar trebuie inteles faptul ca indiferent daca iei 10 kg sau 30 kg  nu va influenteaza greutatea bebelusului dar iti poate afecta sanatatea. Legatura dintre inaltime si greutate se exprima printr-o cifra care reprezinta indicele de masa corporala (IMC).

La consultatia de confirmare a sarcinii vei discuta cu medicul ginecolog despre cat ar trebui sa castigi in greutate de-a lungul sarcinii si ce implica numarul de kilograme acumulate pe sarcina. Nu trebuie in acelasi timp sa iti faci probleme daca totusi dimensiunile tale depasesc usor, in plus sau in minus, aceste valori.

Greutatea inainte de sarcina RECOMANDARE SARCINA UNICA SARCINA GEMELARA
Subponderala (IMC < 18.5) 13-18 kg
Greutate normala (IMC 18.5-24.9) 11-16 kg 17-25 kg
Supraponderala (IMC 25-29.9) 7-11 kg 14-23 kg
Obezitate (IMC >/= 30) 5-9 kg 11-19 kg

 

Cum se distribuie greutatea in fiecare trimestru?

Pentru gravidele sanatoase, care au o greutatea normala, kilogramele acumulate pot respecta urmatoare regula:

  • 0.5- 2,5 kilograme in trimestrul 1
  • aproximativ 0.25-0,5 kilograme pe saptamana in al doilea trimestru.
  • aproximativ 0.5 kilograme pe saptamana in al treilea trimestru. In trimestrul 2 si 3 de sarcina, cresterea constanta in greutate este mult mai importanta, in special daca ai avut greutate normala la inceputul sarcinii sau ai fost subponderala. Asta inseamna un plus de 300 calorii/zi – jumatate dintr-un sandwich si un pahar de lapte degresat. Daca ai fost subponderala inainte de a ramane gravida, medicul va revizui impreuna cu tine dieta si nivelul de activitate fizica si iti va face recomandari pentru a creste si mai mult ingestia de calorii.

Daca pornesc cu o greutate mai mare, exista riscuri  pentru mine sau copilul meu?

Trebuie inteles ca daca vei lua mai multe kilograme decat este recomandat, poti avea probleme la nastere si inclusiv poti face diabet sau nou nascutul poate fi predispus spre diabet. Daca nu vei slabi dupa ce ai nascut, kilogramele acumulate  vor fi un pericol pentru sanatatea ta.

Daca esti supraponderala inainte de a ramane gravida, vei avea un risc mai mare de a avea anumite complicatii in sarcina, cum ar fi diabetul gestational, hipertensiunea arteriala, preeclampsia si eclampsia. In acest caz, vi se va recomanda o anumita crestere in greutate de-a lungul sarcinii, dar cu ideea ca puteti lua in greutate chiar mai putin decat ceea ce se specifica in aceste ghiduri, fara sa existe vreun risc pentru copil.

Daca pornesc cu o greutate mica , ce riscuri am eu sau copilul meu?

Daca in primul trimestru vei prezenta greturi si voma automat vei scadea in greutate si daca initial ai si avut o greutate sub medie, vei deveni extrem de slabita dator. Trebuie inteles faptul ca, in primul trimestru fatul nu are nevoie de mancare in exces ci doar o dieta echilbrata care sa asigure toti nutrienti. In sarcina trebuie avut un ritm de mese normal, nu trebuie mancat cat doi dar nici tinut o dieta caci daca o gravida  nu manca mai deloc, pot sa apara complicatii, cum ar fi un nou-nascut cu greutate scazuta la nastere si inclusiv nasterea prematura.

Unde se depun  kilogramele acumulate pe parcursul sarcinii?

Trebuie stiut ca la termen vei avea cam 1000 ml de lichid amniotic iar nou nascutul va cantari intre 3000-4000 grame, ceea ce reprezinta  o parte din toata greutatea acumulata pana la nastere.

  • Uter crescut in volum: aproximativ 1 kilogram
  • Depozitele de grasime: aproximativ 2.5-4 kilograme
  • Sani mai mari:  1-1,5 kilogram
  • Placenta: aproximativ 0.5-1 kg  kilograme
  • Lichidul amniotic: aproximativ 1000 ml=1 kilogram
  • Volumul crescut de sange: aproximativ 1.5-1.9 kilograme
  • Retentie de apa: aproximativ 1-2 kilograme