Sarcina

Care este durata sarcinii?

In mod normal o sarcina dureaza aproximativ 280 zile respectiv aproximativ 40 de saptamani desi majoritatea femeilor calcuelaza varsta sarcinii din momentul in care a avut loc conceptia sau respectiv ovulatia.

Cum se explica acest lucru? Trebuie stiut faptul ca doctorul va calcula intotdeauna varsta sarcinii pornind de la prima zi a ultimului ciclului menstrual avand ca prescurtare DUM. Sa explicam, acest mod de calcul este folosit pentru faptul ca multe femei nu stiu cand au fost la ovulatie sau cand a avut loc conceptia si astfel pentru a folosi aceeasi metoda la toate femeile, indiferent de ciclurile menstruale regulate sau nu. Astfel, daca privim in urma, atunci cand va calculati varsta sarcinii defapt atunci cand ati fost la ovulatie, conform metodei de calcul, aveati deja 2 saptamani de sarcina.

Calcularea varstei sarcinii folosind ultima menstruatie este derutanta dar este o conventie la nivel mondial iar doctorul va calcula intotdeauna o varsta gestationala raportata la DUM la care va adauga 280 zile. Trebuie inteles, de fapt, ca varsta fetala va fi mereu cu 14 zile mai mica, exact diferenta dintre prima zi de menstruatie si ziua ovulatiei.

Daca nu se cunoaste ultima menstruatie si nici data conceptie se foloseste examenul ecografic, embrionul putand fi masurat incepand cu saptamana 5 sau 6 de la prima zi a ultimei menstruatii a mamei. Masurare este cu atat mai precisa cu cat sarcina este mai mica si devine mai putin precisa pe masura ce sarcina evolueaza. Perioada optima in care eroarea ecografica este minima pentru estimarea varstei gestationale cu ajutorul ecografiei este intre saptamanile 6 si 12 de sarcina. Cea mai sigura metoda de a calcula varsta gestationala corecta este folosirea simultan a primei zile a ultimei menstruatii si confirmarea acestei date prin masuratorile obtinute la examenul ecografic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *