Saptamanile 1 si 2
In aceasta perioada inca nu esti gravida, doar ce s-a terminat menstruatia si te pregatesti in urmatorele zile pentru ovulatie ce va avea loc, undeva in jurul celei de a 14 zi.Trebuie sa sti ca varsta sarcinii se determina folsind prima zi a ultimei menstruatii , fiind o conventie facuta la nivel international, pentru a se efectua o datare corecta a sarcinii.
Saptamana 3: Fecundatia
Acest zigotul are 46 cromozomi – 23 de la mama si 23 de la tata. Acesti cromozomi reprezinta materialul genetic ce va determina sexul copilului, aspectul copilului In urma unui contact sexual avut in perioada fertila, spermatozoidul si ovulul s-au intalnit la nivelul trompei uterine si s-au unit si impreuna formeaza o singura celula numita zigot. Daca spermatozoidul intalneste mai mult ovului eliberati de ovar va aparea o sarcina gemelara sau chiar tripleti, cum ar fi culoarea pielii, culoarea ochilor si a parului. Dupa ce a avut loc fecundatie, zigotul format va traversa trompa uterina si va ajunge in uter iar aici va incepe dezvoltarea ce capata  un aspect asemanatoar cu un fruct mic de mure.
Saptamana 4: Implantarea si fixarea embrionului
In acest moment este posibil sa ai deja o intarziere a menstruatiei si sa fi efectuat un test de sarcina ce devine pozitiv!
In acest moment embrionul este de dimensiunea unei seminte de susan, in ur de 1-3 mm si trece prin perioada cea mai sensibila din punct de vedere al dezvoltarii organelor. Celulele de la interior vor capata un anumit rol din care se vor forma anumite structuri si organe iar cele de la exterior la fel. Orice perturbare sau dezechilibru aparut in acesta perioada duce la modificarea celulelor si ulterior la formare anormala a unei structuri.
Tot incepand cu aceasta perioada incepe sa se formeze si placenta, ce secreta hormonul de sarcina ce iti va transforma testul de sarcina in pozitiv, dar si sacul amniotic  cu lichidul amniotic pentru a permite cresterea nou nascutului.
Saptamana 5: Dezvoltarea embrionului
Saptamana 5 de sarcina reprezinta debutul  perioadei embrionare  in care se va vor schita  creierul, inima, coloana vertebrala si restul de organe si structuri nervoase. Aceasta etapa dureaza pana la 10 saptamani si reprezinta perioada in care oirce interventie din exterior cum ar fi un virus, o raceala poate sa declanseze o posibila malformatie.
Trei tipuri de tesut vor alcatuii embrionul: ectodermul, mezodermul si endodermul si din fiecare in parte se vor dezvolta anumite structuri specifice.
– Endodermul va forma tiroida, plamani si sistemul digestiv, pancreasul si ficatul cu structurile lui.
– Mezoderm contribuie la  aparatului circulator inclusiv  inima, scheletul osos cu vasele de sange si muschi precum si sistemul genital si urinar.
– Ectodermul va forma restul strcuturilor cum ar fi sistemul nervos, pielea si unghiile, glandele mamare si parul  precum si  glandele salivare si dintii
In momentul de fata, embrionul are intre 2 si 4 mm, are aspectul unui peste foarte mic, si la examenul ecografic efectuata de medicul ginecolog va pute fi masurat cap coada pentru a determina exact varsta de sarcina si lungimea lui.
Saptamana 6: Se definitiveaza sistemul nervos central
Perioada de crestere este extrem de rapida iar in aceasta saptamana sistemul nervos central se definitiveaza ca structura de baza, incepe sa fie vizibila coloana vertebrala dar si structura capului ce incepe sa prezinta schita de nas cu nari si urechi precum si muguri de substanta cerebrala.
Embrionul capata forma literei C iar la examenul ecografic, i se vor detecta bataile inimii  cu o frecventa de 140-160 batai pe minut. Pe langa activitatea cardiaca se pot observa si prezenta muguriilor mainilor si picioarelor.
Dimensiunea embrionului este intre 5 si 7 mm are aspectul unui bob de linte usor curbat.
Saptamana 7: Dezvoltarea extremitatii cefalice (capul)
Craniul incepe sa capate contur rotund si devine vizibil, apar emisferele cerebrale iar mugurii ce formeaza fata incep sa se dezvolte devenind din ce in ce mai evidente nasul si narile dar si aspectului ochiului,capatand un profil facial.
Mugurii membrelor  care erau deja vizibili incep sa se dezvolte si sa se arcuiasca si incep sa apara schitele de degete pentru urmatoarele saptamani.
Se formeaza cordonul ombilical ce contine trei vase de sange ce transporta oxigenul si substantele nutritive de la gravida la embrion si odata cu cordonul apar si ansele intestinale precum si ficatul si  pancreasul.
In acest moment, embrionul  este de doua ori mai mare fata de saptamana trecuta si are in jur de 1,2-1,4 mm si are dimensiunea unei mure.
Saptamana 8: Fata incepe sa se contureze
Este o perioada importanta de formare si dezvoltare a structurilor interne, marcata prin disparitie  aspectul de peste si trunchiul embrionului incepe sa capate un aspect mai umanoid, prezentand inclusiv miscari, pe care bineinteles ca deocamdata nu poti sa le simti.
La nivelul fetei, pe langa elementele aparute saptamana trecuta, nas cu nari, urechi, incep sa apara conturul ochilor  precum si buzele si urechea ce se vor dezvolta pe parcursul saptamanilor viitoare.
Aspectul embrionului este din ce in ce mai bine conturat , cu membrele superioare si inferioare ce se pot misca si la nivelul carora incep sa se dezvolte atat oasele cat si muschii,aparand inclusiv degetele ce nu sunt inca vizibile ecografic.
Organele genitale interne nu sunt formate complet si nu se poate vedea inca sexul embrionului, fiind vizibile abia peste 4-6 saptamani. La sfarsitul acestei perioade, embrionul va masura aproximativ 1.5 cm si va avea  o greutate de 1 g, avand dimensiunea unui bob de fasole.
Saptamana 9: Se definitiveaza formarea degetelot la maini si picioare
Embrionul capata un aspect mult mai uman,cu brate si picioruse formate ce le misca in permanenta si la care s-au dezvoltat complet si degetele , dar a carui miscare inca nu le simti pana pe la 18-20 de saptamani.
Fata incepe sa se contureze din ce in ce mai bine, buzele capata un contur clar la fel si ochii cu pleopele precum si urechile si pavilionul urechii se formeaza complet.
In saptamana 9 bebelusul dumneavoastra va avea o lungime de 2-2,5 cm, fiind de dimensiunea unei masline mici si va cantari aproape 2-2,5 grame,intrand intr-o perioada in care va incepe sa ia din ce in ce mai  mult in greutate.
Saptamana 10: Se tranforma in fat
Din aceasta saptamana mebrionul se numest fat si va incepe perioada fetala in care toate structurile si organele se dezvolta si se diferentiaza din ce in ce mai bine.
In momentul de fata, capul fetal masoara cam jumatate din tot corpul si oasele calotei craniene incep sa se dezvolte inclusiv la nivelul fruntii. Fata a capatat un aspect uman iar gatul incepe sa capete contur si sa se continuue cu caoloana vertebrala formata. Degetele sunt prezente si la  maini si la picioare iar unghiile si parul incepe sa se contureze.
Organele principale creier, inima, ficat, plaman functioneaza dar incep sa creasca si sa produca diferite substante necesare cresterii fetale. La examenul ecografic, pe langa inimioara ce se vede cum bate o sa vezi si micutul fat cum sare si se intoarce pe toate partile in cadrul lichidului amniotic.
Fatul  are acum marimea unei bob mare de strugure cu lungimea de  3.-3,5 cm si o greutate de 3,5-4,5 grame.
Saptamana 11: Se dezvolta organele genitale
Din aceasta saptamana  fatul a terminat perioada cea mai sensibila de formare, riscul aparitiei malformatiilor fiind mult mai mic.
La nivelul capului, creierul incepe sa functioneaza si in acelasi timp sa creasca in dimensiuni, urechile sunt implantate la locul lor, ochii au aspect uman si sunt acoperiti de pleoape, maxilarul si mandibula sunt prezente si incep sa apara inclusiv mugurii dintilor in gingie.
Organele interne inima, plamani, rinichi functioneaza si cresc din ce in ce mai  mari, pe masura ce sarcina inainteaza.
Degetele de la manute si de la picioruse  sunt separate si la nivelul manutelor poate deja sa inchida si sa deschida pumnul, facand diferite miscari ca si cum pluteste in apa. Ecografic, se observa la nivelul  membrelor oasele prezente ce incep sa se formeze si sa se diferentieze.
Fatul  masoara in acest moment in jur de 4,5 -5 cm, asemanatoar unei capsuni si are o greutate in jur de aproape 7-9 grame.
Saptamana 12: Devine un mic omulet
In acesta perioada, micul omulet din burtica capata un aspect complet umanoid cu un profil facial normal cu ochisori corect pozitionati si urechile implantate la locul lor. Noutate saptamanii este faptul ca  rinichii incep sa devina functionali si pot acum produce urina curata ce se secreta in lichidul amniotic.  Coloana vertebrala isi definitiveaza dezvoltarea impreuna cu sistemul nervos, fatul fiind capabil sa reactioneze la mangaierile pe burtica, miscari pe care deocamdata nu le vei simtii decat in cateva saptamani.
Este posibil ca in timpul examinarii ecografice, sa vedeti cum isi suge degetele si cum se rasuceste si sare in permanenta, ca si cum ar pluti in lichid.
Fatul are o lungime 5,5-6,5  cm de la cap  la sezut, fiind de marimea unei piersici mici  si cantareste in jur de 13-14  grame.
Saptamana 13: Poate sa isi suga degetul
In aceasta perioada, abdomenul se inchide complet impreuna cu intestinele care, initial erau plutitoare in lichidul amniotic sub forma unei hernii fiziologice, iar acum sunt la locul lor in cavitatea abdominala.
Pielea este transparenta si se vad toate vasele de sange si in acelasi timp incep sa se dezvolte anumite tesuturi din care se vor forma ulterior muschii de la nivelul intregului corp. In acest moment, incepe sa se coordoneze si sa poate sa isi suga degetelul, reflex ce il va exersa in permanenta pana la nastere si dupa aceea in momentul in care va dorii sa suga la san.
La nivelul organelor genitale, daca este fetita au inceput sa dezvolte ovarele si daca este baietel au inceput sa se formeze testiculele astefel incat la examinarea urmatoare vei putea afla cu exactitate ce este.
La sfarsitul acestei perioade are o lungime  6-7  cm, de aproximativ de marimea unei mandarine si va cantari aproape 22-24  grame.
Saptamana 14: Puteti afla daca este baietel sau fetita
In aceasta perioada fatul din burtica este un mic omulet ce se misca si se roteste si isi suge degetele, avand deja reflexul format. Bratele si picioarele s-au dezvoltat complet, fiind bine definite si pot sa faca deja miscari complexe de intindere. Rinichii sunt functionali si produc urina iar la nivelul ficatului apare si vezicula biliara.
La nivelul fetei, incep sa se dezvolte si muschii faciali care ii permit sa se strambe in permanenta si sa isi suga mai bine degetul si deocamdata, inca nu il poti simti.
Daca vei face o examinare ecografica in aceasta saptamana, sexul copilului este  vizibil daca fatul are si o pozitie favorabila.
La sfarsitul acestei saptamani, fatul va avea o lungime de aproximativ 8,5-9 cm de si va cantari in jur  40-45 grame, fiind de marimea unei lime.
Saptamana 15: Sistemul osos se dezvolta
In aceasta perioada oasele de la maini si picioare, coloana vertebrala coastele si tot sistemul osos ce formeaza scheletul se dezvolta rapid, apar si articulatille astfel incat membrele se pot misca in toate directiile.
Ca si noutate, in aceasta saptamana incep sa apara radacinilie primelor fire de par ce vor creste pe tot corpul bebelusului dar si la nivelul capului, par care nu este definitv si se va schimba dupa nastere
In acest moment fatul  cantareste in jur de 75 de grame si are lungimea de la craniu pana la fundulet de aproximativ 10-11 cm cm, fiind de marimea unei nectarine.
Saptamana 16: Incepe sa isi coordoneze miscarile fetale
In aceasta perioada, micul omulet incepe sa fie din ce in ce mai jucaus , sa se rasuceasca si sa se invarta mai mult si in acealasi timp incepe sa descopere si cordonul ombilical, pe care poate sa il prinda si sa il stranga.
In poate tine atat spatele cat si capul mult mai drept in timp ce incearca sa isi coordoneze miscarile de supt mult mai bine.Inima pompeaza sange in tot organismul  pentru a transporta oxigenul adus prin vasele de sange din cordonul ombilical.
Este posibil ca pana in momentul de fata sa aveti un surplus de 2-4 kg in mod normal dar bebelusul are o greutate de 100g si o lungime de aproximativ 12-13 cm fiind de dimensiunie unui mar mediu.
Saptamana 17: Incepe sa ia in greutate
In aceasta saptamana sunt exact 15 saptamani de la conceptie iar scheletul fetal incepe sa fie din ce in ce mai rezistent si se formeaza inclusiv cartilajele elastice da la nivelul articulatiilor.
In acest moment, sub piele incepe sa se depuna mici celule de grasime pentru a permite dezvoltarea optima a corpului. Cu cat va avea depozite mai mari de grasime, cu atat va lua mai mult in greutate si va fi mai mare la nastere. Daca esti foarte slaba, exista posibilitatea  sa incepi sa simti mici fluturasi prin burta atuni cand el se misca in permanenta.
La sfarsitul acestei saptamani fatul se aseamana cu un avocado, avand o lungime de 13 cm si o greutate de  aproximativ 140 grame.
Saptamana 18: APARE AUZUL
In acest moment al sarcinii, fatul tau este un mic omulet cu trasaturi clare si bine definite. Noutatea acestei saptamani este faptul ca se finalizeaza pozitionarea urechilor si incepe sa auda zgomotul din exteriorul burticii, in special anumite sunete cum ar fi muzica clasica sau vocea ta cu care se va obisnuii toata sarcina.
Daca pana acum ai avut neclaritati in ceea ce priveste sexul fatului, examenul ecografic facut in aceasta perioada o sa iti confirme cu certitudine daca este baiat sau fetita, caci organele genitale interne incep sa se formeze atat la baietel cat si la fetita. Atentie, totusi datorita pozitiei fetale se poate ca medicul sa  nu reuseasca sa vada foarte clar!
Daca tesutul tau de grasime este foarte redus este posibil la nivelul abdomenului sa incepi sa simti anumite senzatii, cum ar fi de presiune sau scurte intepaturi ce le poti asocia cu miscarile fetale.
Micul omulet are deja dimensiunile unei portocale, cu o greutate in jur de 180-220 grame si cu o lungime de aproximativ 14 cm de la cap la fundulet.
Saptamana 19: Incep sa se dezvolte simturile
In aceasta perioada, creierul bebelusului incepe sa  se diferentieze si incep sa apara anumite zone specializate pentru a-si dezvolta simturile, cum ar fi auzul care se dezvolta cu fiecare zi ce trece.
Miscarile fatului sunt complexe, se roteste si isi suge degetul fara probleme iar manutule si piciorusele sunt proportionale fata de corp , fiind intr-o simetrie perfecta.
La nivelul pielii bebelusului, apare o substanta alba numita vernix caseosa ce va acoperii tot corpul pentru a proteja tesutul la expunerea indelungata a lichidului amniotic, substanta pe care o vei observa si dupa nastere, in primele zile.
Dimensiunile bebelusului masoara in jur de 15-15,5 cm si cu o greutate in jur 240-260 grame, fiind de marimea unui ardei gras.
Saptamana 20: Poti simtii primele miscari fetale
Nouatea acestei saptamani este ca fatul devine suficient de mare asfel incat sa ii poti simti efectiv miscarile fetale la nivelul burticii sub forma unor mici intepaturi sau presiuni aparute din cand in cand.
Mamicile descriu acest sentiment ca fiind minunat si neasteptat!
In acelasi timp, rinichii functioneaza in permanenta si produc urina ce se duce in vezica urinara si de aici se goleste in lichidul amniotic iar in acelasi timp fatul va inghitii din ce in ce mai mult lichid pentru a-si definitiva reflexul de deglutitie.
La nivelul abdomenului, intestinutul subtire si colonul sunt prezente astfel incat o parte din substantele inghitite din lichid raman la nivelul colonului si vor forma incetul cu incetul primul scaun pe care il va elimina bebelusul la nastere, numit meconiu.
Micul omulet creste asfel incat il vom masura de la cap la talpa si va prezenta o lungine de 25-27 cm si o greutate de aproximativ 280-320 g ,cam cat un ggrapefruit mai mic.
Saptamana 21: Incepe sa clipeasca
Noutatea saptamanii este ca fata se definitiveaza complet si pare a fi deja un mic bebelus, iar la nivelul ochilor pleoapele apar si incepe sa clipeasca intr-un mod reflex.
Un lucru foarte important in aceasta saptamana e faptul ca  tu incepi sa te obsinuiesti cu miscarile fetale ale micutului tau si poate sa observi un anumit program al lui sau faptul ca atunci cand nu mananci o perioada mai lunga de timp misca mult mai putin si invers,daca mananci o cantiate mare de dulciuri va fi mult mai agitat.
Organelor genitale externe  incep sa se definitiveze din ce in ce mai mult iar daca este baietel, medicul va observa ecografic prezenta testiculelor coborate in scrot,dar atentie acest lucuru se intampla in proportie de 90%. Daca la bebelusul tau inca nu s-a intamplat acest lucru, nu te speria in urmatoarele saptamani sigur se va intampla.
Incepe sa creasca din ce in mai mult avand o lungime de aproximativ 25-28 cm si o greutate aproximativa de 340-360 g cam cat un avocado mai mare.
Saptamana 22: Apar mugurii dintilor in gingie
Noutatea saptamanii este ca la nivelul gingiilor, incep sa se formeze niste celule mici, cunoscute sub denumirea de muguri  cu rolul  de a forma viitori dintisori ce vor aparea incetul cu incetul dupa nastere.
Piele este trasnparenta si se vad traseele vaselor de sange ce acopera intreg corpul nou nascutului cu rolul de a transporta substante nutritive si in acelasi timp este complet acoperita de vernix caseosa cu rol protector.
Organele interne se dezvolta din ce in ce mai mult, rinichii, ficatul si pancreasul incep sa isi definitiveze dezvoltarea si sa secrete diferite substante necesare pentru crestrea fetala.
Lungimea bebelusului este de 22-30 cm si are o greutate de aproximativ 430 grame, fiind de marimea unui grapefruit normal.
Saptamana 23: Se formeaza complet palmele
In aceasta perioada, noutatea este reprezentata de faptul ca se definitiveaza formarea degetelor, fatul putand face miscari complexe cu mainile si picioarele si putand chiar reactiona la anumite zgomote pe care le aude la exterior.
Organele genitale interne sunt complet dezvoltate, acum fiind momentul in care daca exista un semn de intrebare privind sexul copilului se va vizualiza fara probleme la examenul ecografic.
Burtica incepe sa capete uneori diferite forme,  mai alungite sau mai rotunde in functie de pozitia bebelusului si e posibil ca atunci sa simti disconfort sau poate chiar o usoara senzatie de presiune, dar nu te speria nu dureaza decat 10-15 secunde si isi va schimba pozitia.
Dimensiunile  fatului este de marimea unui pomelo, avand in jur de 28-30 cm si cantarind aproape 500 grame.
Saptamana 24: Apare un program al miscarilor
In aceasta perioada  o sa observati ca apare un program cat de cat regulat al miscarilor fatului,avand deja anumite ore standard in care apar miscarile si anumite ore in care va dormii, de aceea incercati sa va programati controalele in perioadele de activitate fetala.
Plamanii se dezvolta din ce in ce mai mult,aparand multiple ramificatii ale bronhiolelor in interior si incep sa se pregateasca pentru momentul nasterii in care nou nascutul va respira aer din atmosfera in locul oxigenului primit prin cordonul ombilical.
Fatul incepe sa ia din ce in ce  mai mult in greutate, acum avand aproximativ de 600-650 g si cu o lungime de 30-32 cm , fiind aproximativ cat o gutuie.
Saptamana 25: Apare parul la nivelul capului
Noutatea saptamanii este aparitia firelor de par la nivelul craniului, sub forma unui puf fin ce va creste, incetul cu incetul pana la sfarsitul sarcinii si uneori se va mentine si dupa nastere.
Un lucru interesant este faptul ca fatul incepe sa reactioneze la miscarile din exterior si e posibil ca la mangaierea burticii de catre tine sau partener, sa simti miscare in acea zona ca un raspuns la dragostea transmisa.
Ca si dimensiuni , fatul are o greutate in aceasta saptamana de aproximativ 650-700 g si o lungime de la cap la calcai de  33-35  cm.
Saptamana 26: Incepe sa distinga lumina
In aceasta saptamana s-a demonstrat faptul ca daca, la nivelul burticii  vei pune o lumina puternica  e posibil sa simti miscare in acel moment ceea ce inseamna ca bebelusul tau are o reactie spontana de aparare apr
Pielea ce ii acopera intreg corpul este tot subtire si transparenta dar va incepe sa formeze mici rezerve de grasime la acest nivel,capatand incetul cu incetul aspectul de nou  nascut.
Miscarile fetale sunt permanente iar tu ca mamica, sti deja cu exactitate cand trebuie sa miste si cand dorme, un lucru foarte important pentru a putea monitoriza in permanenta activitatea in burtica.
La sfarsitul acestei etape, bebelusul are o lungime de  34-36 cm si o greutate de aproximativ  750-800 grame, fiind de dimensiunea unui mic pepene galben.
Saptamana 27: Poti sa simti cum sughite in burtica
In acesta perioada, este posibil sa simti momentul in care fatul  incepe sa sughita ca pe niste miscari repetitive ale burticii ce difera total fata de alte miscari obisnuite pe care le cunosti. Nu te speria, este un lucru absolut firesc si aceste momente vor continua pana la sfarsitul sarcinii cand plamanii si stomacul fatului se maturizeaza complet.
In aceasta saptamana, organele bebelusului si-au definitivat functiile si cresc in dimensiuni, fatul avand capacitatea ca din acest moment, daca se va declansa o nastere prematura sa supravietuiasca, bineinteles cu ajutorul aparatelor de terapie intensiva.
Sfarsitul acestei saptamani reprezinta sfarsitul trimestrului al doilea de sarcina si fatul prezinta o lungime de 36-37  cm si cantareste 850-900 grame, fiind de marimea unei pomelo mare.
Saptamana 28: A inceput trimestrul al treilea de sarcina!
In aceasta saptamana, pielea bebelusului incepe sa nu mai fie transparenta si datorita stratului de grasime acumulat la acest nivel incepe sa capete un contur de bebelus la termen, asemanator unui mic omulet.
Miscarile sunt din ce in ce mai puternice si respecta un anumit program pe care tu ca mamica il cunosti deja. Nu te speria, pe masura ce va creste nu va mai  misca atat de des pentru ca nu mai are locul pe care il avea inainte, dar atunci cand se va misca e posibil sa iti miste si burtica in toate pozitile.
Bebelusul a ajuns la o lungime de aproximativ 37-40 cm si cu o greutate aproximativ de 900-1100 g, avand dimensiunile unui dovlecel mediu.
Saptamana 29: Bebelusul tau clipeste
Noutatea saptamanii este data de faptul ca  bebelusul tau clipeste si inchide si deschide ochii treptati, ca o reactie la anumiti stimuli cum ar fi un zgomot puternic sau o lumina puternica.
Corpul bebelusului este proportional dezvoltat, capul reprezinta o treime din corp iar mainile si picioarele sunt dezvoltate simetric iar miscarile iti  pot muta efectiv burtica dintr-o partea in cealalta. Filmeaza si fotografiaza cat mai mult aceste momente!
Bebelusul are o lungime de aproximativ  38-40  cm si are o greutate de aproximativ 1000-1200  kilograme, fiind de marimea unui pepene galben mic.
Saptamana 30: Inghite lichid amniotic
Plamanii  sunt maturizati aproape complet, fatul inghite lichid amniotic si cu ajutorul rinichilor elimina urina curata inapoi in cavitatea amniotica.In acest moment, la examinarea ecografica, medicul va putea studia prezenta vezicii urinare si a stomacului, elemente extrem de importante pentru cresterea fatului.
Daca ii vei pune muzica sau iti vei mangaia burtica, bebelusul tau  va reactiona la stimuli si vei simti miscari in acea zona, daca nu este in perioada de somn fetal.
La sfarsitul acestei perioade fatul  va avea aproximativ 40-42  cm si va avea o greutate de aproximativ  1200-1400 g, fiind de marimea unei vinete mari.
Saptamana 31: Scheletul este complet format
In aceasta saptamana scheletul fetal este complet format doar lungimea va creste in continuare pana la termen. Poate face miscari complexe de maini si picioare si poate raspunde la anumite reflexe, putandu-se sa se intoarca de pe o parte pe cealalta.
In aceasta perioada bebelusul poate sa viseze, in functile de senzatiile pe care le expermineteaza cu exteriorul pentru ca creierul este format si poate deja sa transmita comenzi intregului corp.
La sfarsitul acestei saptamani bebelusul  masoara aproximativ  40-42  cm si are o greutate in jur de 1400-1600 grame, fiind de marimea unui dovlecel mare.
Saptamana 32: Cantitatea de lichid amniotic incepe sa scada
In aceasta saptamana, cantitatea de lichid incepe sa scada datorita faptului ca fatul este din ce in ce mai mare si ocupa din ce in ce mai mult spatiu, iar lichidul, undeva in jur de 800-1000 ml, va scadea odata cu cresterea in greutate.
La examenul ecografic medicul iti va spune daca este pozitionat cu capul in jos, pozitie numita prezentatie craniana  sau cu fundul in jos, pozitie numita prezentatie pelviana. In functie de pozitia capului vei putea discuta optiuni de nastere dar inca mai exista sansa sa isi schimba pozitia daca este cu funduletul in jos.
In acest moment ai depasit prima etapa de prematuritate, fatul find destul de pregatit  pentru o viata exterioara, in cazul unei nasteri declansate prematur, avand o sansa foarte mare sa se dezvolte normal.
La sfarsitul acestei perioade, fatul  va prezenta o greutate de 1.500-1800 grame si o lungime de aproximativ 40-42 cm.Trebuie stiut faptul ca in urmatoare perioada lungimea nu se va  mai modifica decat foarte putin dar ca si greutate e posibil inclusiv sa se faca de doua ori mai mare.
Saptamana 33: Apar unghiutele la degete
In aceasta saptamana, noutatea este reprezentata de aparitia unghiilor la nivelul degetelor, ce vor creste pe parcurs urmatoarele saptamani astfel incat la nastere vei avea surpriza de a fi extrem de lungi.
La nivelul plamanilor apar miscarile respiratorii, ce se pot observa ecografic dar nu se vizualizeaza la nivelul burticii.Fatul exerseaza respiratia pentru a fi pregatit in momentul nasterii.
Corpul este in continuare acoperit de acel par fin, numit lanugo, ce se poate pastra pana la nastere si inclusiv dupa. Trebuie sa sti faptul ca parul de la nivel capului nu este definitiv ca si culoare, pe parcursurilor lunilor dupa nastere este posibil sa isi schimbe culoarea, aceelasi lucru fiind valabil si pentru culoarea ochilor.
La sfarsitul acestei perioade  fatul  prezinta o lungime de  42-44  cm si  are o greutate de aproximativ  1800-2000 grame, avand marimea unei nuci de cocos mare.
Saptamana 34: Sistemul nervos se maturizeaza
Incetul cu incetul, capul creste in dimensiuni si permite creierul sa creasca si sa se maturizeze pana la nastere, pentru a putea face nevoilor de coordonare aparute dupa nastere.
Toate organele functioneaza in limite normale si in acest moment, daca se va declansa o nastere prematura fatul nu va avea nici o probleme medicala si probabil va necesita in primele 24-48 ore un pic de ajutor din partea medicului neonataolog pentru adaptare.
In aceasta perioada se maturizeaza toate functiile, inclusiv vazul si auzul fiind capabil sa recationeze foarte rapid atat la un zgomot puternic cat si la o lumina puternica, eventual chiar intorcandu-se de pe o parte pe cealalta.
Bebelusul are o lungime de aproximativ 44-46 cm de la cap la talpita si are o greutate de aproximativ 2200 grame, avand dimensiunea unui pepene galben mic.
Saptamana 35:Va apropiati de termen
Trebuie sa sti ca micul tau omulet din burtica se poate naste fara probleme din acest moment, pentru ca riscurile pentru a avea probleme medicale sunt minime in cazul declansarii unei nasteri premature.
Aspectul facil al bebelusului este perfect conturat, putandu-se observa la examenul ecografic niste obrajiori dolofani ce, intr-o pozitie favorabila, pot sa ofere o imagine ecografica de neuitat.
Toate organele sunt complet dezvoltate si functioneaza la cote maxime, pregatindu-se incetul cu incetul pentru viata extrauterina.
Este foarte important sa ii monitorizezi in permanenta miscarile, pentru a avea aceeasi activitate si program cu care esti obisnuita, cu atentionarea ca daca nu misca mai mult de 6 ore exact cum esti obisnuita trebuie anuntat medicul curant pentru a face o consultatie. Nu te speria, in functia de pozitia pe care o ia, atunci cand e cu spatele in sus e posibil sa ii simti mult mai putin miscarile.
La sfarsitul acestei saptamani, micul omulet are o greutate de 2200-2600g kg si are o lungime 43-46 cm, avand dimensiunea unui pepene galben mare.
Saptamana 36: Burtica ta se misca dintr-o parte in cealalta!
Reprezinta ultima saptamana ianinte de a intra in luna de termen si multe gravidute afirma ca incepand cu aceasta perioada le este din ce in ce mai greu sa faca activitatile pe care le faceau in mod obisnuit.
Cantitatea de lichid amniotic incepea sa scada in mod normal iar placenta va incepe incetul cu incetul sa se maturizeze, pentru a se pregati la un moment dat de declansarea travaliului.
Bebele este capabil in acest moment sa iti mute burtica dintr-o parte in cealalta, odata cu miscarile pe care le face si poti observa inclusiv faptul ca buricul, denumit medical ombilic, se umfla usor si iese in afara din cauza presiunii foarte mari cu care apasa uterul si bebelusul. Nu te speria, nu va ramane asa si dupa nastere, isi va reveni in urmatoarele 6 saptamani la normal.
In aceasta perioada, organele fetale sunt complet dezvoltate si au rolul de a pregati bebelusul pentru perioada de adapatare dupa nastere. Incepe sa ia in greutate in jur de 150-200 g pe saptamana si arata la examenul ecografic ca un bebelus dolofan.
La nivelul burticii, mai bine zis la nivelul intestiniului, se acumuleaza cantitati importante de meconiu, denumire ce reprezinta primul scaun pe care il va faca bebelusul dupa nastere. Acest meconiu este format din lanugo si vernix si celule din lichidul amniotic pe care bebelusul le-a inghitit.
La sfarsitul acestei saptamani, fatul are o greutate 2400-2800 grame si va lua in greutate aproximativ 120-200 g pe saptamana in perioada care urmeaza. Prezinta o lungime de aproximativ 44-48 cm, fiind de marimea unui dovleac mediu.
Saptamana 37: Sunteti la termen!
Incepand cu aceasta saptamana, sunteti in perioada de termen ce cuprinde saptamanile 37, 38, 39 si 40, in care puteti
naste in orice moment.
In aceasta perioada la examenul ecografic se va stabili exact pozitia bebelusului, iar medicul iti va comunica daca poti sa nasti natural in functie de parametrii pe care ii observa.
Discutia avuta cu medicul curant va cuprinde urmatoarele elemente:
• bebelusul este cu capul in jos, pozitie numita craniana si poti naste natural sau daca este cu fundul in jos pozitie numita pelvina ce implica mai multe riscuri la nasterea naturala;
• placenta este pozitionata normal sau este o placenta joasa ce acopera colul si atunci nu se poate naste natural;
• cantitatea de lichid amniotic este normala sau este scazuta termen numit oligoamnios si atunci necesita examinari suplimentare.
La sfarsitul acestei perioade, fatul masoara aproximativ 47-49 cm si are o greutate in jur de 2800-3000 g, fiind de marimea unei pepene rosu mediu.
Saptamana 38: Este pregatit de nastere!
In aceasta perioada exista posibilitatea sa simti cum burtica se intareste toata, ca un pietroi, timp de cateva secunde si apoi isi revine la normal dupa care la o anumita perioada de timp vei simti din nou aceasta senzatie, numita contractie.
Aceste contractii foarte scurte ce apar in mod neregulat poarta denumirea de fals travaliu si in mod normal cedeaza la un comprimat de antispastic. In momentul in care contractiile incep sa devina din ce in ce mai dese, vei incepe sa le monitorizezi si in momentul in care ai cel putin 2 contractii la 10 minute timp de cel putin 2 ore inseamna ca esti la debut de travaliu si vei merge, incetul cu incetul, spre spital.
Din acest moment, daca exista o indicatiie medicala pentru operatie cezariana se poate efectua caci fatul este complet maturizat si se poate adapta complet vietii extrauterine.
Parul nou nascutului ajunge la 3-4 cm dar in acelasi timp exista si bebelusi care se vor naste fara par dar care va creste imediat dupa nastere. La nastere, culoarea de par a nou nascutului si a ochilor nu este definitiva, putand sa se schimbe pana la 6 luni cand ramane definitiva.
Plamanii sunt dezvoltati si pregatiti pentru nastere fiind capabili sa asigure prima respiratie iar rinichii produc urina. Fatul inghite lichidul amniotic impreuna cu celule si fire de par, formand la nivelul intestinului meconiu ce reprezinta primul scaun pe care il va elimina nou nascutul la nastere.
La sfarsitul acestei saptamani, fatul va avea o greutate intre 2900-3200 g si va avea o lungime de 48-50 cm, fiind de marimea unui pepene rosu mare.
Saptamana 39: Sa ai bagajele pregatite
Corpul bebelusului este complet format si inclusiv unghiutele bebelusului au crescut astfel incat la nastere este posibil sa depaseasca degetelul si va fi necesar sa fie taiate sau sa ii pui manusi pentru a nu se zgaria.
Tesutul adipos al bebelusului este format, astfel incat la examenul ecografic se pot observa pliuri sau cute formate la nivelul burticii sau gatului, ce apar si dispar in functie de pozitia fatului.
Bebelusul din burtica isi mentine acelasi program de miscari dar vor fi din ce in ce mai puternice si poate un pic mai rare caci nu mai are loc de miscare asa cum vrea, dar atunci cand se va misca iti va muta burtica dintr-o parte in cealalta. Este posibil sa ai din ce in ce mai multe contractii scurte si neregulate ce iti arata ca uterul se pregateste pentru nastere.
In aceasta saptamana, bebelusul are o lungime de 48-52 cm ai are o greutate in jur de 3200-3600 g, existand si greutati mai mari sau mai mici in functie si de talia si inaltimea parintilor.
Saptamana 40: Este un mic omulet!
Este momentul in care medicul tau curant iti va face o evaluare pentru a vedea parametrii bebelusului si daca mai poate astepta sau nu. Daca nu exista alte probleme asociate, se poate astepta pana la 42 de saptamani cu monitorizarea permanenta a parametrilor fetali.
Daca te intrebi ce face bebelusul tau in momentul acesta sa stii ca cel mai probabil isi suge degetul caci are toate reflexele dezvoltate, toate organele functioneza in parametrii normali si asteapta declansarea travaliului pentru a putea sa ajunga in bratele tale.
Oasele, muschii si pielea sunt complet formate iar oasele capului sunt flexibile si elastice pentru a se putea suprapune si trece prin canalul vaginal pentru a putea face fata mecanismelor necesare nasterii. Este posibil ca in primele zile dupa nastere capul fetal sa fie usor alungit dar nu te speria, isi va revenii complet!
In aceasta perioada, nou nascutul va avea la nastere o lungime intre 50-55 cm si o greutate de aproximativ 3300-3600 g, dar in acealasi timp dimensiunile difera si de constituitia parintilor. Daca parinti sunt de talie mica cu o inaltime de 150-160 cm si nou nascutul va avea dimensiuni mai micute dar in acelasi timp daca parintii sunt de talie mare cu o inaltime de 180 cm sau mai mult atunci si nou nascutul va avea dimensiuni mai mari.
Daca bebelusul tau prezinta o greuate mai mare de 4000 g, nu se speria caci in timpul travaliului se va vedea daca poate sa coboare sau nu prin bazinul tau pentru a putea sa nasti natural iar daca nu va cobori, se va face operatie cezariana pentru a-l scoate cu bine