Infertilitate, Vreau sa fiu mamica

Ce este infertilitatea?

Timpul dupa care un cuplu  ar trebuii să își pună semne de întrebare privind fertilitate este atunci când sarcina nu apare după o perioadă de cel putin un an de zile de contact sexual neprotejat. In acelasi timp, absenta unei sarcini poate fi legata si de frecvența și momentul raportului sexual pentru ca cuplu poate să nu aibă destule contacte sexuale care să se suprapuna cu perioada cea mai fertilă. Daca partenerii ce alcatuiesc cuplul, au varsta peste 35-37 ani perioada de proba  se restrânge la 6-9  luni.

Ce este de facut? Cuplul trebuie să se adreseze unui medic specialist în infertilitate, cu care vor discuta si vor stabilii impreuna tipul de analize și investigații necesare pentru a stabilii daca exista sau nu o cauza de infertilitate detectabila.

Dupa ce va avea rezultatele, medicul ginecolog, specialist în infertilitate va comunica ce fel de tratament se poate aplica, iar partenerii vor opta pentru varianta cea mai eficientă.

Important de stiu faptul ca, dacă un cuplu are probleme de infertilitate, nu înseamnă că singura metoda de obtinerea e unei sarcinii este fertilizarea in vitro. Pot exista foarte multe cauze dar si in acelasi timp pot fi numeroase si metodele de tratament. Șansele de a obține o sarcină scad mult începând cu vârsta de 35 de ani și se reduc foarte mult după vârsta de 40 de ani. Cauza infertilității poate fi în egală atat la partener cat si la partenera sau chiar la amandoi. Exista  și cupluri a căror cauză a infertilității nu poate fi gasita, dar procentul este in jur de 10%.

Unul din șase cupluri care doreste să obtina o sarcina va avea dificultăți în a obtine acest lucru. În principiu, orice cuplu poate avea această problemă și factorii asociati sunt multi. Totuși, este binecunoscut faptul că fertilitatea scade odată cu vârsta și dacă acest lucru intervine și pe fondul altor probleme, situația devine și mai complicată.

Care sunt cauzele medicale ce pot determina sau pot contribuii la aparitia infertilitatii? În afara factorilor asociati stilului nostru de viață și a mediului în care trăim, mentionam pe cele mai des intalnite:

  • Boala inflamatorie pelvină
  • Endometrioza
  • Boli cu transmitere sexuală-Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma
  • Sindromul ovarelor polichistice sau chisturi ovariene prezente
  • Trompe uterine inflamate sau infundate;
  • Fibroame uterine sau  polipi, malformații uterine,
  • Anomalii ale colului sau vaginului;
  • Alte boli asociate