Ovulatia, Vreau sa fiu mamica

Ce este ovulatia?

In primul rand, trebuie inteles faptul ca toate femeile au ovulatie in fiecare luna, nu este doar o chestie pe care brusc o auziti la medicul ginecolog, fiind urmata la 14 zile de menstruatie.

Ovulatia este un fenomen normal si fiziologic ce se petrece in corpul unei femei si este necesar de monitorizat in momentul in care se doreste obtinerea unei sarcini. Ovulatia apare la nivelul ovarului se realizeaza atunci cand un folicul matur asemanator unui bob de strugure se sparge si elibereaza un ovocit cu dimensiunile unui varf de ac. Acel ovocit se va combina cu spermatozoidul, procest numit fecundatie, din care va rezulta formarea embrionului.

O femeie se naste cu un numar limitat de ovule, astfel incat ea are la nastere toate ovulele pe care le va avea in ovare de-a lungul vietii, spre deosebire de barbat care va continua sa produca spermatozoizi intreaga viata.

Trebuie stiut faptul ca, desi  la nastere, in ovare se pot gasi cateva milioane de ovule, numarul acestora se va reduce semnificativ de-a lungul timpului, astfel incat la pubertate vor fi intre 100.000 si 400.000 ovule la nivelul fiecarui ovar. In timpul perioadei fertile, doar 300-400 de ovule vor creste si vor fi eliberate din ovar, restul ovulelor vor fi consumate prin intermediul degradarii si uzurii zilnice. In momentul in care se epuizeaza toate ovocitele, femeia intra la menopauza, manifestata prin absenta ciclui menstrual.

O femeie are la varsta de 30 ani 10-15% din rezerva ovariana din nastere si numai 3% la varsta de 40 ani. Sansele de a obtine o sarcina scad pe masura trecerii anilor:

  • La 28-35 ani: 75% in primul an si 91% in patru ani
  • La 35-38 ani ani: 66% in primul an si 84% in patru ani
  • La 40 ani: 44% in primul an si 64% in patru ani