Ovulatia, Vreau sa fiu mamica

Cum imi calculez ovulatia?

O femeie va avea mereu anumite semne si simptome ale ovulatiei, uneori destul de greu de detectat si totusi, a putea surprinde ovulatia si a face sex regulat in jurul acelei perioade, mai ales cu o zi sau doua inainte de ovulatie, poate creste semnificativ sansele de a ramane gravida.

Exista cateva lucrui pe care o femeie trebuie sa le monitorizeze pentru a determina cat mai corect perioada fertila:

  • durata ciclului menstrual
  • modificare secretiei vaginala/cervicale
  • evolutia temperaturii bazale
  • eventual teste de ovulatie
  • dureri plevine si crampe

Cel mai important lucru despre fertilitate si ce trebuie inteles, este faptul ca fiecare  femeia are ovulatia, fiind cea mai fertila, in ziua a 14-a a ciclului menstrual. Acest lucru este valabil doar la femeile care au un ciclu perfect regulat, de 28 zile, iar asta se intampla la sub 20% dintre ele.

De mentionat faptul ca, atunci cand medicul discuta de ciclul de 28 sau 30 de zile se refera la perioada dintre prima zi de menstruatie dintr-o luna si prima zi de menstruatie din urmatoarea luna.

Trebuie retinut ca ovulatia nu se produce in a 14 a zi de cand menstruatia a inceput, ci cu 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie. Daca ciclul menstrual este  regulat, se poate aprecia ziua in care se produce ovulatia scazand 14 zile de la data la care astepti urmatoarea menstruatie. De exemplu, o femeie cu un ciclu de 32 zile, calculand va avea ovulatia in ziua 18, iar o femeie cu un ciclu la 30 zile, in ziua 16.

Perioada fertila a unei femei, calculata si de foarte multe aplicatii, reprezinta de fapt perioada cea mai probabila in care poate sa apara ovulatia, prin calculul explicat mai sus, adica scazand mereu 14 zile din perioada dintre ultimele doua cicluri. Cele mai multe femei au ciclul menstrual intre 28-34 zile si atunci vor avea ovulatia intre ziua 14-18 zile si asfel putand avea contact sexual incepand cu ziua 12 pana in ziua 20 pentru a acoperii acea perioada fertila. Si totusi ovulatia poate sa apara in momente diferite ale ciclurilor menstruale si in zile diferite de la o luna la alta si aici intervine rolul medicului ginecolog pentru a determina exact perioada ovulatorie.

Daca ciclurile menstruale sunt neregulate, atunci s-ar putea folosi un dispozitiv de predictie a ovulatiei; prin aceasta metoda se urmareste determinarea unei cresteri a concentratiei hormonului luteinizant (LH), crestere care apare cu 16-32 ore inainte de ovulatie. Posibilitatea de eroare a acestui test precum si timpul neclar pana la ovulatie limiteaza utilitatea sa practica.

In fiecare dimineata, inainte de a cobora din pat, se poate masura temperatura corpului,fiind stiut faptul ca in urma eliberarii unui ovul, ca urmare a secretiei hormonului progesteron, temperatura corpului creste cu aproximativ 0.5 0C si ramane usor crescuta pana chiar inainte de urmatoarea menstruatie. Imprecizia aceastei metoda exista deoarece in momentul in care temperatura corpului a inceput sa creasca, ovulatia deja s-a produs si nu  mai putem determina timpul precis pentru a concepe (pana la 24 ore).

Se poate monitoriza si  aspectul secretiei vaginale/cervicale cu ajutorul unui protejslip montat pe la nivelul lenjeriei, fie pe o bucata de servetel pentru a afla la ce moment al ciclului esti. La 4-6 zile dupa menstruatie, secretia cervicala poate fi mai groasa si lipicioasa, pentru ca apoi sa inceapa sa devina mai lichida. Atunci cand mucusul devine transparent si elastic asemanator cu albusul de ou, indica faptul ca sunteti in perioada fertila.

In perioada ovulatiei aproximativ 15-25% dintre femei, simt o durere pelvina ca o crampa, localizata pe o parte a abdomenului inferior. Este cunoscuta in ginecologie ca semnul Mittelschmerz  – este produs in momentul ovulatiei, ca urmare a iritatiei abdomenului de catre lichidul sau sangele eliminat odata cu ruperea ovulului din ovar purand fi asociat inclusiv cu mici picaturi rozalii de sange la nivel vaginal.