Ovulatia, Vreau sa fiu mamica

Ce reprezinta perioada fertila?

Perioada fertila include acele zile din ciclul menstrual în care șansele de apariție a unei sarcini sunt cele mai mari.

In primul rand trebuie explicat faptul ca, atunci cand medicul discuta de ciclul de 28 sau 30 de zile se refera la perioada dintre prima zi de menstruatie dintr-o luna si prima zi de menstruatie din urmatoarea luna si nu la perioada de sangerare efectiva.

Daca ciclul menstrual este regulat, se poate aprecia ziua in care se produce ovulatia scazand 14 zile de la data la care astepti urmatoarea menstruatie. Trebuie retinut ca  ovulatia nu se produce in a 14 a zi de cand menstruatia a inceput, ci cu 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie. De exemplu, o femeie cu un ciclu de 32 zile, calculand, va avea ovulatia in ziua 18, iar o femeie cu un ciclu la 30 zile, in ziua 16.

Perioada fertila a unei femei, calculata si de foarte multe aplicatii, reprezinta de fapt perioada cea mai probabila in care poate sa apara ovulatia, prin calculul explicat mai sus, adica scazand mereu 14 zile din perioada dintre ultimele doua cicluri. Cele mai multe femei au ciclul menstrual intre 28-34 zile si atunci vor avea ovulatia intre ziua 14-18 zile si asfel putand avea contact sexual incepand cu ziua 12 pana in ziua 20 pentru a acoperi acea perioada fertila. Si totusi, ovulatia poate sa apara in momente diferite ale ciclurilor menstruale si in zile diferite de la o luna la alta si aici intervine rolul medicului ginecolog pentru a determina exact perioada ovulatorie.

Control Preconceptional

In momentul in care un cuplu se decide sa conceapa un copil, primul lucru ce trebuie facut este consultul preconceptional atat feminin cat si masculin. Desi, de cele mai multe ori sarcina apare ca un lucru neplanificat, cuplul trebuie sa fie constient de factorii de risc asociati cu diverse probleme medicale ale partenerilor, cunoscute sau necunoscute in momentul respectiv.

Trebuie stiut faptul ca o femeie, fara afectiuni cunoscute, porneste cu risc de baza pentru malformatii fetale de 5-7 % fara a avea alti factori de risc asociati.

Programarea unui consult preconcepţional ar trebuii sa aiba loc cu minim 3 luni inainte de concepere pentru a exista timpul necesar de a trata diverse afectiuni si nu in momentul in care deja avem un test de sarcina pozitiv

Scopul acestui consult este atat de a evalua stărea de sănătate si de a detecta problemele de sănătate ale cuplului precum si cele ale familiei din care provine cuplul si ar putea afecta sarcina.

Se evalueaza :

  • condiţiile de viaţă sau muncă care cresc riscul de infecţie
  • stresul zilnic
  • afecţiuni ce pot influenta sarcina –  diabetul, anemia, hipertensiunea, astmul bronşic
  • dieta, greutatea mamei, nivelul exerciţiilor fizice
  • obiceiurile nesănătoase – fumatul, consumul de alcool, droguri sau medicamente
  • statusul vaccinal – foarte important ca mama sa fie vaccinata impotriva rubeolei si rujeolei pentru ca pe sarcina imbolnavirea cu rujeola si rubeola poate determina malformaii fetale.
  • efectuarea unui consult ginecologic si recoltarea Babes Papanicolau inainte de sarcina
  • efectuarea unui examen ecografic genital
  • pentru partener – efectuare SPERMOGRAMA – de baza
  • prescriere Acid Folic 1 comprimat pe zi cu minim 3 luni inainte
  • analizele recomandate ce trebuie recoltate: hemoleucograma, glicemie, uree, creatinina, acid uric, GOT, PT
  • boli infectioase – Sifilis, HIV, Antigen Hbs, Antigen HCV
  • sumar urina
  • urocultura