Nasterea prematura

Ce riscuri sunt pentru bebelusul meu nascut prematur?

ce riscuri sunt pentru bebelusul meu nascut prematurCe riscuri sunt pentru bebelusul meu nascut prematur?Aflaţi din articolul următor riscurile la care este expus un prematur,

In functie de varsta de sarcina pe care o ai in momentul in care se declanseaza nasterea, bebelusul va avea nevoie de ingrijiri suplimentare pentru a putea faca fata singur in afara uterului:

  • Intre saptamanile 34 si 36: este considerat prematur grad mic si in principiu nu va avea nevoie de administrarea unui  tratament ci doar de supraveghere permanenta. Ca si dimensiuni, va avea o greutate intre 1900 si 2400 g si in jur de 45-48 cm. Este posibil sa ti se para mic ca si dimensiuni dar este suficient de de bine dezvoltat incat sa se alimenteze fara probleme de la sanul tau;
  • Intre saptamanile 32 si 34: este considerat prematur de grad mediu si probabil  va avea nevoie de ingrijire specializata. Ca si dimensiuni va varia undeva intre 1500 si 1900 g si in jur de 40-43 cm si va fi monitorizat permanent deoarece este posibil sa aiba probleme de alimentatie, respiratorii sau de adaptare;
  • Intre saptamanile 28 si 31: este considerat un prematur mare si  va avea obligatoriu nevoie de ingrijire specializata in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala si nu va putea sta langa tine. Ca si dimensiuni va varia intre 1000 si 1300 g si ca lungime in jur de 36-39 cm. Prezinta un risc mediu pentru complicatii respiratorii si de mentinere a temperaturii si glicemiei si va alimentat artificial caci este prea mic sa fie alaptat.
  • Sub 27 saptamani: este considerat un prematur de grad sever cu un risc foarte mare de probleme medicale asociate de tip respirator, cerebral sau de mentinere a temperaturii si cu sanse de supravietuire mai mici fata de 28 de saptamani. Va fi internat direct dupa nastere in serviciul Unitatea de Terapie Intensiva Neontala si probabil va fi dependent de oxigen o anumita perioada de timp, pana va mai creste si va alaptat artificial. Prezinta o greutate aproximativ de 600-800 g si o lungime de 32-35 cm si va fi conectat la mai multe aparate pentru a putea sa supravietuiasca.

Trebuie sa sti faptul ca, daca bebelusul  tau nu va putea sa se descurce sa respire singur imediat dupa nastere, va fi dus foarte rapin in Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala, ceea ce  inseamna ca o s aveti un contact minim pana se va stabiliza in incubator. Nu trebuie sa te speri  ci trebuie sa fi puternica sa ii oferi laptic de la sanul tau pentru a creste cat mai bine si in acelasi timp vei avea nevoie si de foarte multa sustinere. Dupa ce nou nascutul  este stabilizat, il vei putea vedea oricand pe parcursul  zilei, chiar daca se afla in sectia de terapie intensiva.

Trebuie sa fi echilibrata si impreuna cu partenerul tau sa ii oferiti iubire, sa vorbiti in permanenta cu el si sa il mangaiati si sa il ajutati sa creasca mare.