Nasterea prematura

Cum stiu daca mi s-a rupt apa?

Cand se rupe apa: afla totul despre momentul cheie al nasterii! Cand se rupe apa: afla totul despre momentul cheie al nasterii! 

Una dintre intrebarile cele mai frecvente puse de gravide, ca si tine, este cum reusesti sa iti dai seama daca s-a rupt apa, ce inseamna acest lucru si ce trebuie sa faci in acel moment, pentru a putea fi pregatita cat mai bine pentru nastere.

Trebuie stiut faptul ca pe parcursul sacinii, fatul  pluteste in uter  si este protejat de o foita membranoasa care contine lichid, cunoscuta sub numele de sacul amniotic. Acest lichid amniotic are rolul de a oferi spatiu fatului sa creasca si sa se dezvolte normal si va creste ca si cantitate la inceputul sarcinii si spre termen va scadea pentru a oferi mai mult loc fatului.

In mod normal, membranele trebuie sa se rupa dupa 37 de saptamani de sarcina atunci cand esti la termen dar in acelasi timp se pot rupe oricand si inainte de termen, uneori fara nici un semn de alarma prezent. Atunci cand se rup membranele, vei simti o senzatie de umezeala la nivelul vaginului si vei vedea un lichid transparent ce se va prelinge pe labii si pe picior in jos, de obicei intr-o cantitate destul de mica initial dar uneori poate sa fie o cantitate crescuta inca de la inceput .

Ca sa poti sa fi sigura ca s-a rupt apa, trebuie sa observi daca curge in permanenta, indiferent de  pozitia pe care o iei. In acelasti timp trebuie sa faci diferenta intre lichid amniotic si pierderea de urina, ce poate aparea mai frecvent in trimestrul III de sarcina dar nu curge in permanenta.

Vei nota ora in care ai simtit acest lichid, precum si culoare lui si vei suna medicul curant de urgenta, mai ales daca ai sub 37 de saptamani de sarcina cand fatul va avea nevoie de o injectie pentru a stimula dezvoltarea plamanilor. Nu ai voie sa introduci nici macar mana in  interiorul vaginului, atunci cand suspectezi mambrane rupte, pentru ca poti sa introduci bacterii ce pot sa urce si sa ajunga in uter.

Ruperea membranelor se poate face odata cu inceputul contractiilor dar nu este obligatoriu. Exista posibilitatea  ca in urmatoarele 24 h de la ruperea membranelor sa nu porneasca contractiile si sa fi nevoie de o perfuzie pentru stimularea uterului sau se poate ca membranele sa nu se rupa decat la dilatatie completa sau inclusiv medicul sa fie nevoit sa faca acest lucru pentru a putea naste. Din momentul in care s-a rupt apa, vei fi monitorizata si ti se vor recolta analize pentru a urmari posibilitatea unei infectii ce poate sa apara pana in momentul nasteri.

Atunci cand ruperea membranelor are loc  inainte de saptamana 37 de sarcina se numeste ruptura prematura a membranelor. De multe ori, nu se cunosc cauzele exacte dar se asociaza mai frecvent cu:

  • Secretii modificate pe tot parcursul sarcinii netratate;
  • Sangerare vaginala in mod repetat;
  • Fumatul;
  • Alte nasteri asociate cu ruptura prematura a membranelor;
  • Eforturi fizice intense.

Daca ai sub 37 de saptamani inseamna ca vei naste prematur (vezi Ce riscuri sunt  pentru bebelusul meu nascut  prematur?) si vei internata de urgenta si vei fi consultata de medic pentru a  evalua starea de sanatate a ta si a fatului si pentru a stabilii daca se mai poate prelungii sarcina o anumite perioada de timp pentru a permite cresterea.

In momentul in care se incearca mentinerea sarcinii o anumita perioada de timp exista si anumite complicatii asociate posibile:

  • decolarea de placenta normal inserata (vezi ce inseamna decolarea de placenta normal inserata);
  • infectie la nivelul vaginului ce poate sa urce spre fat si poarta numele de corioamniotita;
  • infectie ce poate sa ajunga si in sangele tau cu risc crescut de sepsis.